poniedziałek, 28 maja 2012

Czekolada? Pyszna... Ale? Pisze dla was Julciiia ♥

Czekolada? Pyszna... Ale?

Pyszna, smakowita, po prostu... Mniam


Każdy z Nas uwielbia zajadać się pyszną, czekoladową czekoladą.
Chyba jeszcze nigdy nie spotkaÅ‚am czÅ‚owieka który nie lubiÅ‚by tej 
przepiÄ™knej czekoladowej konsystencji... ;) 
 
Jednak powinniśmy pamiętać, aby jeść ją z umiarem...

 



    

Czy czekolada ma jakieÅ›, może wartoÅ›ci odżywcze?
 OczywiÅ›cie , że tak!!!
Nawet maluÅ›ki kawaÅ‚eczek mlecznej lub gorzkiej czy innej czekolady dostarcza naszemu organizmowi  bardzo dużo i sporo energii. 
W czekoladzie mlecznej, biaÅ‚ej, gorzkiej, znajdujÄ… siÄ™  wÄ™glowodany proste, które sÄ… najÅ‚atwiej przyswajalnym źródÅ‚em energii dla czÅ‚owieka. 

Ważne ! ! ! ! ! ! ! !

Dietetycy i inni tacy ludzie zajmujÄ…cy siÄ™ tym ostrzegajÄ… przed zajadaniem siÄ™ czekoladÄ…, przede wszystkim dlatego, że jest kaloryczna, a aż 30 % jej masy stanowi tÅ‚uszcz. Osoby cierpiÄ…ce na choroby ukÅ‚adu krążenia powinny zrezygnować z czekolady mlecznej i biaÅ‚ej. ZawierajÄ… one, pochodzÄ…ce z tÅ‚uszczu mlecznego, kwasy tÅ‚uszczowe, laurynowy  i mirystynowy, które niekorzystnie wpÅ‚ywajÄ… na kondycjÄ™ naczyÅ„ krwionoÅ›nych. Na szczęście tak zwane "Prawdziwe czekolady" majÄ… jedynie nasycony kwas tÅ‚uszczowy stearynowy, który w wÄ…trobie zamienia siÄ™ w kwas oleinowy, a ten nie podwyższa poziomu cholesterolu we krwi.
Do prawdziwych należą czekolady gorzkie o zawartoÅ›ci miazgi nieco powyżej 50 proc., deserowe, w których zawartość miazgi jest niższa niż 50 proc. oraz kawowe o podobnym poziomie miazgi  kakaowej.

       
 
 
 
Dzieki za przeczytanie postu ;)))
Julciiia :P
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz